فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی مقدم* صفحات 1-13

    جهت کاهش اثر متقابل ژنوتیپ × محیط (GE) و انجام گزینش دقیق تر، عملکرد و پایداری هیبریدها باید به طور همزمان مدنظر قرار گیرند. یکی از روش های کاربردی گزینش همزمان برای عملکرد و پایداری آماره YS__i است. هدف از این مقاله استفاده از روش فوق و مقایسه آن با نتایج حاصل از گزینش ارقام بر اساس عملکرد تنها، عملکرد بعلاوه آماره های واریانس محیطی (S^2__i)، ضریب تغییرات محیطی (CV__i)، ضریب رگرسیون (b__i)، انحراف از خط رگرسیون (S^2__di) وضریب تبیین (R^2__i) میباشد. دوازده هیبرید خارجی با دو هیبرید شاهد ایرانی ذرت SC704 و SC604 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار و 5 منطقه در سال 1375 مورد ارزیابی قرار گرفتند. با استفاده از آماره YS__i، شش هیبرید با متوسط کل 31/11 تن در هکتار عملکرد دانه انتخاب شدند. میانگین عملکرد دانه هیبریدهای انتخابی با معیار عملکرد (بدون در نظر گرفتن پایداری هیبریدها) 30/11 تن در هکتار، با معیار عملکرد بعلاوه ضریب تغییرات محیطی یا واریانس محیطی 16/11 تن در هکتار و با معیار عملکرد بعلاوه ضریب رگرسیون و میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون 31/11 تن در هکتار بود. با توجه به LSD محاسبه شده (LSD %5=0.827) تفاوت معنی داری بین روش های مختلف گزینش مشاهده نگردید. بنابراین چنین می توان نتیجه گرفت که با استفاده از روش گزینش همزمان برای عملکرد و پایداری (به واسطه تاکید بیشتر بر جزء پایداری) می توان با اطمینان بیشتری فرآیند گزینش را انجام داد.

    کلیدواژگان: ذرت، تجزیه پایداری، گزینش همزمان برای عملکرد و پایداری، آماره های مختلف پایداری
  • وفا مردوخی*، محمد ترابی صفحات 14-24
    طی سال های 1376 تا 1378 تعداد 5 نژاد T.Iaevis از مناطق مختلف کشور شناسایی و گزارش گردید. در این بررسی پاتوتیپ هایی معرفی می گردند که برای اولین بار از کشور و یا دنیا گزارش می شوند. در این بررسی سنبله های آلوده به گونه Tilletia Iaevis از مناطق مختلف جمع آوری شد. اسپور به دست آمده از هر سنبله به عنوان یک جدایه قارچ جهت آلوده سازی بذرهای ارقام متمایز کننده نژاد، مورد استفاده قرار گرفت. بذرهای آلوده در مزرعه عاری از آلودگی ب سیاهک در کرج کاشته شده و هنگام رسیدن درصد سنبله های آلوده هر رقم تعیین و با استفاده از روش استاندارد، فاکتورهای بیماریزایی در هر جدایه و نژاد آن مشخص گردید، در میان جدایه های مورد بررسی 10 جدایه مربوط مناطق خسروشهر، شیروان، مراغه، اردبیل و ارومیه دارای ترکیبات جدید (new Pathotypes) شناسایی و معرفی می گردند. جدایه شماره 1 خسروشهر که روی ژن های 9، 8، 7، 3، Bt2 بیماریزا بودند بنام های 23-L و 24-L، جدایه اول مراغه که روی ژن های 9، Bt7 و جدایه دوم آن که روی ژن های 8، Bt7 بیماریزا بود بنام 25-L و 20-L، جدایه شماره 1 اردبیل که روی ژن های 15، 9، 7، Bt2 و جدایه دوم آن که روی ژن های 8، 7، 3، Bt2 بیماریزا بود به نام 26-L و 27-L و هر دو جدایه ارومیه که روی ژن های 8، 7، Bt3 بیماریزا بودند به نام 28-L معرفی می گردند. فراوانی بیماریزایی پاتوتیپ های جدید روی ژن های مقاومتBt15,Bt13,Bt9,Bt8,Bt7,Bt4,Bt3,Bt2، به ترتیب 40%، 60%، 10%، 100%، 70%، 30%، 20% و 10% بود. ژن های Bt1 نسبت به نژاد 4-L و Bt6 نسبت به نژاد 17-L که قبلا شناسایی شده اند حساس می باشند ولی ژن های Bt5، Bt10، Bt11، Bt12، Bt14، Btp هنوز در مقابل پاتوتیپ های جدید و نژادهای شناسایی شده قبلی دارای مقاومت هستند.
    کلیدواژگان: گندم، سیاهک پنهان، پاتوتیپ، نژاد
  • سکینه شفاالدین*، محمدعلی دهقان، مهران پاتپور، محمد ترابی صفحات 25-36
    به منظور بررسی واکنش جوهای بومی دو ردیفه مناطق غرب کشور به بیماری سفیدک پودری (Erysiphe graminis f. sp. Hordei)، تعداد 278 نمونه از هشت استان مختلف در دو منطقه کرج و گرگان در یک آزمایش ساده مشاهده ای بدون تکرار کاشته شدند. واکنش به سفیدک پودری و بعضی از صفات زراعی مانند عملکرد دانه، زمان گلدهی و طول بوته در هر دو منطقه یادداشت برداری گردید. نتایج نشان داد که نمونه های مزبور از نظر واکنش به سفیدک پودری بسیار متنوع بوده و دامنه تغییرات این صفت در کرج از مصون تا بسیار حساس (صفر الی 9) و در گرگان از مقاوم تا بسیار حساس (2 الی 9) می باشد. بیشترین فراوانی به ترتیب به کرج و گرگان مربوط به نمونه های نیمه حساس با فراوانی نسبی 38.4 و 39.2 درصد بود. میانگین صفت به ترتیب 7.25 و 7.47 و تفاوت اختلاف میانگین در دو منطقه معنی دار بود. تعداد معدودی نمونه در دو منطقه به بیماری مقاومت نشان دادند که برای کرج و گرگان فراوانی نمونه های مقاوم و نیمه مقاوم به ترتیب 4.4 و 1.1 درصد بود. واکنش به سفیدک پودری در هر دو منطقه با زمان گلدهی همبستگی منفی و معنی دار نشان داد و ضرایب همبستگی برای گرگان و کرج به ترتیب r=-0.37*** و r=-0.21*** بود.
    کلیدواژگان: جو دو ردیفه، سفیدک پودری، مقاومت
  • علی اکبر قنبری*، منوچهر طاهری مازندرانی صفحات 37-47

    به منظور بررسی اثر آرایش کاشت و وجین علف های هرز روی عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا قرمز اختر، آزمایشی در سال های زراعی 1377 و 1378 درایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، در قالب طرح کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار اجرا گردید. چهار سطح آرایش کاشت (5×50، 7/6×5/37، 10×25 و 3/13×75/18) در کرت های اصلی و دو سطح کنترل علف های هرز (وجین و عدم وجین علف های هرز) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب دو ساله آزمایش نشان داد که آرایش کاشت تاثیر معنی داری بر روی عملکرد دانه دارد. با کاهش فاصله ردیف ها و افزایش فاصله بوته ها روی ردیف، عملکرد دانه افزایش پیدا کرد و در آرایش 7/6×5/37 سانتی متر بیشترین عملکرد به میزان 4/2582 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. هیچکدام از صفات اجزاء عملکرد به طور معنی دار تحت تاثیر آرایش کاشت قرار نگرفت. وجین علف های هرز عامل موثری در افزایش معنی دار عملکرد و اجزاء آن بود. ارتفاع بوته نیز در تیمار وجین بیشتر بود. عدم کنترل علف های هرز موجب کاهش 2/41 درصدی عملکرد دانه نسبت به کرت های وجین شده گردید.

    کلیدواژگان: لوبیا قرمز، آرایش کاشت، کنترل علف های هرز، عملکرد، اجزاء عملکرد
  • حسن رضا اعتباریان* صفحات 48-57
    بیماری لکه قهوه ای نواری از بیماری های مهم جو در اکثر نقاط دنیاست. در این بررسی که در منطقه ورامین اجرا شد میانگین درصد مزارع آلوده در سال 1379، 5/2±17/5 و در سال 1380، 2/38±3/67 تعیین گردید. برای تعیین حساسیت و مقاومت ارقام در گلخانه بذر 9 رقم جو ریحان، والفجر، کارون، ارس، جنوب، گرگان، مورکس (Morex)، شورن (Cheveron) و روبوست (Roboust) پس از ضدعفونی سطحی و شستشو با آب مقطر با روش ساندویچی با قارچ عامل بیماری مایه زنی (40 بذر در هر تشتک پتری) و در گلخانه کشت گردید. برای تعیین حساسیت ومقاومت ارقام جو در مزرعه دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول بذر 13 رقم جو پس از مایه زنی با جدایه شماره 19 قارچ عامل بیماری د رمحیط کشت سیب زمینی دکستروزآگار، در کرت هایی به طول 2 متر در مزرعه کاشته شد. در آزمایش دیگر تعداد 18 رقم مختلف نیز با قارچ عامل بیماری مایه زنی شد و بعد از کاشت در سه نوبت آماربرداری به عمل آمد. ارقام جنوب، ارم، ماکویی، C__2 حداقل آلودگی را نشان داده و مقاوم ترین ارقام کارون × کویر، زرجو، والفجر، ریحان، کویر و کارون حساس ترین ارقام بودند. ارقام، مورکس (Morex)، شورن (Chevron)، Cl 9539، اکسل (Excell)، گوهر جو، ارس، Roboust و دشت آلودگی متوسط را نشان دادند.
    کلیدواژگان: جو، لکه قهوه ای، نواری جو، ارقام، مقاومت
  • رحیم علیمحمدی*، علی ایمانی، عبدالمجید رضایی صفحات 58-75
    به منظور بررسی اثر تراکم و عمق کاشت بر روند رشد و عملکرد سیب زمینی رقم دیامانت، در بهار سال 1377 آزمایشی در شهرستان میانه واقع در استان آذربایجان شرقی با طول جغرافیایی 47 درجه و 11 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 37 درجه و 55 دقیقه شمالی اجرا شد. این آزمایش به شکل فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار پیاده گردید. در این بررسی عامل تراکم کاشت در سه سطح شامل 45، 55 و 65 هزار بوته در هکتار (به ترتیب با فواصل بوته 30، 24 و 20 سانتی متر روی ردیف های 75 سانتی متری) با عامل عمق کاشت در چهار سطح 5، 10، 15 و 20 سانتی متر تلفیق گردید. بین تراکم های کاشت از نظر زمان وقوع مراحل فنولوژی، عملکردغده و اغلب صفات مورد ارزیابی تفاوت وجود داشت. از بین صفات مورد بررسی، تراکم کاشت 55 هزار بوته در هکتار به طور معنی داری از نظر تعداد روز از کاشت تا سبز شدن و غده بندی، درصد پوشش زمین، تعداد غده در مترمربع و عملکرد غده بر تراکم های دیگر برتری داشت. کلیه صفات مورد بررسی تحت تاثیر عمق کاشت قرار گرفتند. با افزایش عمق کاشت درصد پوشش زمین، تعداد ساقه در بوته و مترمربع، طول ساقه اصلی، تعداد غده در مترمربع و میزان ضایعات غده کاهش یافتند ولی تعداد روز از کاشت تا سبز شدن، غده بندی و گلدهی، متوسط وزن غده افزایش یافتند. عملکرد غده در بوته و عملکرد نهایی غده ابتدا با افزایش عمق کاشت از 5 تا 15 سانتی متر افزایش پیدا کرد و سپس از 15 تا 20 سانتی متر کاهش یافت. در این آزمایش اثر متقابل تراکم و عمق کاشت با صفات مورد ارزیابی به جز تعداد روز از کاشت تا گلدهی معنی دار نبود. زودترین زمان گلدهی در تراکم کاشت 65 هزار بوته در هکتار با عمق کاشت 15 سانتی متر و دیرترین زمان گلدهی در تراکم کاشت 45 هزار بوته در هکتار با عمق کاشت 5 سانتی متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، رقم دیامانت، تراکم بوته، عمق کاشت، محصول
  • مهرزاد الله قلی پور*، محمدصالح محمدصالحی صفحات 76-86

    به منظور بررسی ارتباط صفات مختلف با عملکرد دانه، تعداد 100 لاین و رقم از ارقام بومی و اصلاح شده برنج در قالب طرح لاتیس ساده 10×10 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 20 شامل عملکرد دانه و اجزای آن و خصوصیات مورفولوژیک بوته و دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. ضرایب همبستگی ساده بین عملکرد دانه با صفاتی مثل تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، تعداد خوشه، عرض برگ پرچم، تعداد کل دانه، تعداد کل پنجه و بوته مثبت و معنی دار بود. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها نشان داد که 6 عامل اصلی و مستقل، 87 درصد تغییرات کل داده ها را توجیه می نمایند. به طوری که در چهار عامل تحت عنوان عامل مرفولوژی گیاه، شکل و اندازه، عملکرد و اجزای آن و پرشدن دانه نامگذاری گردیدند. در عامل عملکرد و اجزای آن صفات مهمی مثل تعداد پنجه بارور، وزن بوته، تعداد دانه پر قرار گرفتند. که همبستگی بین این خصوصیات معنی دار بود. نتایج حاصل از تجزیه علیت بیانگر آن بود که صفت وزن بوته به دلیل دارا بودن اثر مستقیم زیاد و بالا بودن اثرات غیر مستقیم صفات دیگر از طریق این صفت می تواند یک شاخص در جهت افزایش عملکرد دانه مطرح باشد.

    کلیدواژگان: برنج، ژنوتیپ ها، تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، اثرات مستقیم و غیر مستقیم
  • فرشاد دشتی*، عبدالکریم کاشی، علی وزوایی صفحات 87-100

    این تحقیق روی 38 توده ایرانی جمع آوری شده از نقاط مختلف ایران از اردیبهشت 1378 تا اسفند 1379 به مدت 2 سال در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران انجام شد. ابتدا بذر توده های مختلف در قالب طرح آگمنت در مزرعه کاشته شدند و در دو سال آزمایش، تعداد 45 صفت بر اساس دستورالعمل های موجود مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی تمام صفات در مراحل مختلف رشدی این توده ها به وسیله تجزیه آماری کلاستر یا خوشه ای و براساس میزان تشابه آن ها در صفات، گروه بندی شدند. توده اهواز 19 با صفات خود نظیر زود گلدهی و رنگ متفاوت اندام گل به تنهایی در دسته ای مجزا قرار گرفت. توده های زابل 24، فارس 40 و همدان 49 در دسته دوم و توده های آذربایجان غربی 27، همدان 47 و همدان 50 در دسته سوم قرار گرفتند. سایر توده ها (31 توده) در دسته چهارم قرار گرفتند که دیر گل بوده و رنگ غالب اندام گل در آنها نسبت به دسته اول بسیار متفاوت بود. میانگین شاخص های رشدی نیز در این دسته از میانگین کل بیشتر بود. دسته های دوم و سوم برای صفات ذکر شده در بالا در حد واسط دسته های اول و چهارم قرار گرفتند. بر مبنای تجزیه کلاستر براساس اجزای عملکرد، 11 توده برتر شناسایی شدند که همگی از دسته چهارم بودند. همچنین همبستگی معنی داری بین زمان گلدهی و رنگ غالب اندام گل در توده های مختلف مشاهده شد. هیچگونه ارتباطی بین محل جمع آوری توده ها و فاصله ژنتیکی بین آن ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تره ایرانی، تنوع ژنتیکی، توده بومی، صفات مورفولوژیکی
  • سید طه دادرضایی*، واهه میناسیان، محمد ترابی، غلامعباس لطفعلی آینه صفحات 101-116

    سپتوریوز برگی یکی از مهم ترین بیماری های گندم در جهان می باشد. این بیماری در سال 1375 در خوزستان و اغلب نقاط کشور به صورت همه گیر ظاهر شد. به منظور تعیین میزان خسارت ناشی از آلودگی های این بیماری در مراحل مختلف رشد در سه رقم گندم در خوزستان، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به مدت دو سال در ایستگاه اهواز اجراء گردید. کرت اصلی شامل تیمارهای مایه زنی بیماری بود که به فواصل 18-14 روز در مراحل مختلف رشدی GS__12، GS__23، GS__31، GS__37، GS__47 و GS__58 با سوسپانسیون اسپور انجام و یک تیمار نیز بدون مایه زنی به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. ارقام فلات، اترک و داراب 2 در کرت های فرعی گنجانده شدند. در این آزمایش عملکرد دانه و اجزاء آن در ساقه اصلی و پنجه ها، شامل تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه اندازه گیری شد. تجزیه آماری بر روی اطلاعات به دست آمده انجام شد و رگرسیون خطی بین درصد کاهش عملکرد محصول و تعداد روزهای آلودگی نیز برازش گردید. نتایج دو ساله نشان داد که این بیماری بسته به رقم، مرحله آلودگی و شدت آن، می تواند باعث کاهش 99/6 الی 20/38 درصد محصول شود. این بیماری باعث کاهش معنی دار تعداد دانه در سنبله در آلودگی مراحل اولیه رشد و وزن هزار دانه در آلودگی در کلیه مراحل رشد شد، اما روی تعداد سنبله در متر مربع اثر معنی داری نداشت. وجود سپتوریوز بعد از شروع آلودگی، در ارقام فلات، اترک و داراب 2 روزانه به ترتیب به میزان 28/0، 25/0 و 30/0 درصد باعث کاهش محصول شد.

    کلیدواژگان: گندم، سپتوریوز، کاهش عملکرد، مراحل رشد
  • حمزه علی احمدی*، حسن رستمی، نورالله داوطلب صفحات 117-120

    کشت مخلوط و توام یکی از راه های افزایش عملکرد در واحد سطح می باشد. فیزیولوژیست ها معتقدند که در کشت مخلوط گونه های متفاوت، با توجه به وجود تفاوت های ساختاری دو گیاه از جمله اختلاف ارتفاع و سطح برگ، جذب تشعشع خورشیدی توسط گیاه افزایش یافته و در نتیجه باعث افزایش عملکرد خواهد شد. بسیاری از محققین موفقیت مخلوط ها را به اختلاف ارتفاع بین اجزا ارتباط می دهند (خواجه پور، 1376).

|
  • A.GHANBARI *, M. TAHERI MAZANDARANI Pages 37-47

    In order to study the effects of planting arrangement and weed control on yield and yield components of cv. Akhtar, a red bean cultivar (Phaseolus vulgaris), an experiment was conducted at the Khomein National Bean Research Station during 1998-99, using a split plot design in randomized complete block with three replications. Four planting arrangements (50 ×5, 37.5 ×6.7, 25 ×10 and 18.75 ×13.3 cm) in main-plots, and two levels of weed control (weeding and unweeding) in sub-plots were considered. Results of combined analysis of variance revealed that planting arrangement had significant effect on grain yield. Decreasing row spacing and increasing plant spacing increased the grain yield, and in 37.5 × 6.7 cm treatment, the highest grain yield was obtained. Yield components were not significantly influenced by planting arrangement. Weeding was found to be an effective factor in increase of yield and its components. Plant height was also increased in free-weed plots. Unweeding caused yield decreases, so that the grain yield decreased by 41.2% compared to weeding treatment.

    Keywords: Red bean, planting arrangement, weed control, yield, Yield components
  • Pages 58-75
    In order to evaluate effects of planting density and depth on growth and yield of potato cultivar Diamant, an experiment was carried out in 1998 in Mianeh located in East Azarbaijan. A factorial experiment with randomized complete block design and three replications was used. Three planting densities 45000, 55000 and 65000 plant ha^ -1 (30, 24 and 20 cm between plants on 75 cm rows, respectively) with four planting depths 5, 10, 15 and 20 cm were used as experimental factors. Tuber yield, plant development and other traits were significantly influenced by planting density. Density of 55000 plant ha^-1, caused longer period of emergence and tuber set, higher stand percentage, higher number of tubers per unit area and tuber yield, compared to the other densities. All of the measured traits were affected by planting depth. Stand percentage, number of stems per plant and per unit area, main stem length and percentage of tuber lost were decreased as planting depth increased. Number of days to emergence, tuber set and flowring increased with increasing planting depth from 5 to 10 cm and from 10 to 15 cm, then decreased from 15 to 20 cm. Planting density and planting depth intraction significantly affected the number of days from planting to flowering. The earliest date of flowering was occurred with density of 65000 plant ha^ -1 planting depth of 15 cm and the latest with 45000 plant ha -1 at depth of 5 cm.
    Keywords: Potato, cultivar Diamant, plant density, planting depth, yield
  • M.ALAH GHOLIPOUR *, M.S. MOHAMMAD SALEHI Pages 76-86

    To determine relationship between different traits with grain yield, 100 lines and cultivars were studied in a simple latice design. Twenty traits such as grain yield, yield components and some grain and plant morphologic characters were evaluated. Results showed that grain yield had positive and significant simple correlation with days to 50% flowering, number of panicle per plants, flag leaf width, total number of grain per plant, number of tillers per plant, and 100 grain weight. Factor analysis showed that 87 percent of total variations were determined by six independent factors. So that, they were nominated in four factors under the titles of morphology, grain size and shape, yield and yield components and grain filling. In yield and yield components, traits such as number of panicle per plants, plant weight, number of grain per panicle showed high correlation with each other. Using path analysis, it was demonstrated that the increase in grain yield is largely due to increase in plant weight.

    Keywords: rice, genotypes, factor analysis, path analysis, direct, indirect effects
  • F. DASHTI *, A . KASHI, A .VEZVAEI Pages 87-100

    Genetic diversity of 38 Taree Irani (Allium ampeloprasum ssp. persicum) genotypes collected from different parts of Iran were investigated during 1999-2000 at the Horticultural Center, Faculty of Agriculture, The University of Tehran. using morphological characters. Based on descriptors, 45 characters were studied. According to the cluster analysis four different groups, each containing 1,3,3 and 31 genotypes were determined. Having special characters such as early flowering and different flower organs color, Ahvas 19 genotype felt in the 1 st. group individually. Zabol 24, Fars 40 and Hamedan 49 genotypes felt in the 2nd. group and Azarbaijan Gharbi 27, Hamedan 47 and Hamedan 50 in the 3rd. group. The remaining 31 genotypes felt in the 4th group. Genotypes of this group were late flowering and compared with the 1 st. group had different flower organs color. Second and 3rd. groups were intermediate in characters. Based on clustering yield components, of different genotyps, 11 superior genotypes, all from the 4th. group, were identified. There was also positive correlation between date of flowering and dominant flower organs color. No significant correlation was found between origin and genetic distance of genotypes.

    Keywords: Taree Irani, genotypes, Genetic diversity, Morphological characters
  • S.T. DADREZAEI *, VAHEH MINASIAN, M.TORABI, GH.A. LOTF ALI AYENEH Pages 101-116

    Septoria leaf blotch is one of the most important diseases of wheat in the world. Severe epiphytotics of the disease occurred in Iran, especially in Khuzestan province during 1996. In an attempt to assess the adverse effects of infections of the disease on yield of 3 main wheat cultivars, a field trial for two years was carried out using a split - plot desing, where the main plots consisted of artificial inoculation at 14-18 day intervals at growth stages GS__12, GS__23, GS__31, GS__37, GS__47&GS__58 corresponding to 17, 33, 51, 66, 81 and 95 days post planting. The subplots were cultivars Falat, Atrak and Darab-2, that were planted in a randomized complete block design in 4 replications. A control of plain water spray was included in the experiments. Indices taken were: grain yield, number of ears per square meter, number of kernels per ear and 1000 kernel weight. Linear regression of mean yield loss and the number days of infection was plotted. Under the conditions of these experiments, yield reduction of 6.99 to 38.20 percent were recorded. The extent of yield reductions depended on the wheat cultivar, its growth stage at the initiation (time) of infection, and the severity of the disease. The disease caused significant reductions in grain number per ear and I000 kernel weight however, the number of ears per square meter was not affected. Daily reductions of 0.283, 0.249 and 0.301 per cent in yield were caused due to disease in the cultivars Falat, Atrak and Darab-2, respectively.

    Keywords: Wheat, septoria leaf blotch, yield loss, growth stages
  • H. ALI AHMADI *, H. ROSTAMI, N . DAWTALAB Pages 117-120

    An experiment was conducted at Zahak Research Station in Zabol in 1996-97 to determine the best method of planting and plant density for mixed culture of cucumber and eggplant. In this experiment, yields of two crops were compared in individual and mixed cultures. In both systems the distances between two plant were 25 and 50 cm, and in the mixed culture eggplants were planted in the opposite of cucumbers (zig zag form). The results showed that in individual culture, the yields of cucumber with 25 cm distance and eggplant with 50 cm distance between plants were 51.1 and 55.7 tha__-1, respectivety, but in mixed culture, where the eggplants were planted in zig zag form with 50 cm distances between cucumber plants, a told yield of 78.3 tha-1 was obtained. The relative yield and LER were determined to be 202 and 1.53, respectively.

    Keywords: cucumber, Eggplant, individual culture, mixed culture